מצעד הגאווה והסובלנות בירושלים

מדי שנה הבית הפתוח מארגן את מצעד הגאווה והסובלנות בירושלים. מאז 2002 אנו צועדים וצועדות במאבק עיקש על נוכחתו בעיר שלנו, על זכותנו לחירות, לשיוון, לביטחון אישי במרחב הציבורי ולקידום פלורליזם וסובלנות.
מהמצעד הראשון, אנו מלווים בכוחות קיצוניים המבקשים למנוע את קיומו. ניסיונות אלה הגיעו לשיאם בשני אירועי דקירה, בקיץ 2005 ובקיץ 2015. בכל מצעד צועדים עימנו יד ביד אלפי ישראלים וישראליות מכל קצוות הארץ וממגזרים וציבורים מגוונים, וכן ואורחים מכל רחבי העולם.
את המצעד אמנם מפיק הבית הפתוח בירושלים, אך הוא המצעד של כולנו. ירושלים היא בירת המדינה, שבה יושבת הכנסת, הממשלה וביהמ"ש העליון – מקבלי ההחלטות שמעצבים את המציאות הציבורית והחוקית. היא העיר שבה אוכלוסיות נפגשות, מרקם חברתי מורכב והמרכז הרוחני של שלושת הדתות המונוטאיסטיות, עיר קדושה למיליארדי מאמינים.
המצעד נושא אופי מחאתי ומאבקי, שחוגג את הקהילה ואת ההישגים שלנו למול אתגרים בלתי אפשריים. המצעד שם את נס המאבק והמחאה, ובזכותו הקולות שלנו מהדהדים ברחבי הארץ וברחבי תבל.

רוצה להיות חלק מהפקת מצעד הגאווה והסובלנות בירושלים לשנת 2023? נשמח לרשום אותך כסדרנ.ית פוטנציאלי.ת. כמובן שאין בכך התחייבות! אנחנו ניצור קשר סביב מאי 23 לבדוק מה מידת העניין והזמינות שלך לקחת חלק פעיל במצעד. להרשמה לסדרנות במצעד הקרוב:

 
רוצה מעורבות גבוהה יותר? יש לך רעיונות מדהימים איך להזניק את המצעד הבא? כתבו לנו במייל info@www.joh.org.il

ההיסטוריה של המצעד

בין הנואמים והמופיעים במצעדי הגאווה והסובלנות בירושלים לאורך השנים: הדג נחש, נינט, לינה מחול, גל אוחובסקי, דניאל מורשת, דנה אינטרנשיונל, מירי מסיקה, אוהד חיטמן, חן אהרוני, יובל נח הררי, רן דנקר, ג'וי ריגר, גיא ויהל, דיקלה, אביב גפן, דוד לביא, פאות קדושות, אסי עזר ועוד.
בין מנחי המצעד ניתן למנות את גלינה פור דה ברה, גילה אלמגור, אמיר פרישר-גוטמן (ז"ל), לירון ויצמן, דרור רפאל, מיה דגן, שיר ראובן, עינב גלילי, יניב ביטון, יובל שרף וקרן מור.
האישים שארחנו במצעד, בין השאר, היו שגריר האיחוד האירופי לישראל עמנואל ז'ופרה, שגרירת קנדה דבורה ליונס, יו"ר הכנסת לשעבר אברום בורג, יו"ר האופוזיציה בוז'י הרצוג, רבנים ואישי ציבור.

hqdefault
7.6.2002
היסטוריה - מצעד גאווה בירושלים
ב-21 לפברואר 2002, באסיפה הדמוקרטית של חברי וחברות העמותה, הוחלט לקיים לראשונה מצעד גאווה בירושלים תחת הסיסמה "גאווה ללא גבולות". המצעד נפתח בהקראת תפילת הדרך בשלוש שפות - עברית, ערבית ואנגלית. הצועדים נשאו שערים עשויים בלונים צבעוניים אשר סימלו את שערי העיר העתיקה.
7.6.2002
unnamed (2)
2005
ניצחון בעתירת הדגלים וקיום המצעד, הדקירה
ביהמ"ש המחוזי בירושלים קיבל את עתירת הבית הפתוח המחייבת את העירייה לתלות דגלי גאווה במסלול המצעד ולא למנוע את קיומו. למרות ההישג התקדימי, שלוש שנות הסתה וקריאות לאלימות של בכירי ההנהגה הדתית בישראל הובילו לניסיון דקירה של הצועדים ולשלושה פצועים. במקום לגנות את האלימות ולהוביל לתיקון, הואשמו הצועדים שהעזו לצעוד.
2005
מצעד בירושלים
2006
המצעד הבינלאומי ועצרת הגאווה
הבית הפתוח נבחר לארח את ה-Worldpride העולמי השני. בהמשך לכך מצעד הגאווה בתל-אביב בוטל כדי למקד את המאמצים בירושלים. על אף ניצחון במאבק המשפטי לקיימו, בעקבות מלחמת לבנון השנייה הוחלט לקיים את המצעד כעצרת גאווה באיצטדיון גבעת רם.
2006
2065c0359dcd76743a00f061_rw_600
2010
צועדים לשוויון - צועדים לכנסת לראשונה
התנפצות הבטחות הפוליטיקאים לביצור ושיפור מעמדה של הקהילה הגאה בישראל לאחר הרצח של ניר כ"ץ וליז טרובישי בברנוער שבתל אביב נענו במצעד הראשון שצועד אל כנסת ישראל בדרישה להגנה מאלימות ולשוויון זכויות. לראשונה שילבו ידיים כלל הארגונים הגאים בישראל במהלך משותף - כקהילה אחת. בשבועות שלפני המצעד פורסם מסמך שנוסח בידי משפטנים מטעם הבית הפתוח הנקרא "מסמך הזכויות". המסמך מפרט חמש זכויות בסיסיות עיקריות עליהן הקהילה הגאה נאבקת - הזכות למשפחה, הזכות להגנה מפני שנאה, הזכות לזהות, הזכות לשירותי בריאות והזכות לשוויון במשאבי המדינה.
2010
דרכים שלובות - עיצוב סטודיו גרוטסקה
2011
דרכים שלובות - המחאה החברתית
בליבו של קיץ של התעוררות ומחאה אזרחית, בשנת 2011 צעדנו ממאהל גן הפעמון לגן הוורדים אשר מול הכנסת. באקט סמלי יוצא דופן, סחבו הצועדים והצועדות אוהלים והתחייבו לשלב ידיים עם קהילות ותנועות אחרות הנאבקות לבניית חברת מופת ישראלית.
2011
רויטרס צילום 2015
2015
פשע השנאה במצעד
שבועות ספורים לאחר ששוחרר מהכלא בגין הדקירה במצעד 2005, המחבל ישי שליסל נוטל סכין ובאקט של שנאה מתועבת גובה את חיה של שירה בנקי ז"ל ופוצע שישה אחרים. שנה לאחר מכן שליסל נשפט למאסר עולם אותו הוא מרצה עד היום. את הפצעים והכאב של אותו יום ארור הקהילה הירושלמית והישראלית תשא בלבה לנצח.
2015
מצעד 2016 בנ_צ מובילים את המצעד צילום עדי אדי
2016
כאן כדי להישאר
בשנה העוקבת לרצח השתתפו 25,000 איש ואישה במצעד שהתקיים לזכר שירה בנקי ז"ל, בסימן מאבק באלימות והובלה בדרך של אהבה ופלורליזם - רובם המוחלט בפעם הראשונה. מירושלים יצאה תשובה מוחצת - הציבור מצטרף למאבק הקהילה.
2016
מצעד דת ולהטב - עיצוב גרפי ירדן בריקמן
2017
דת ולהטב, עת לאהוב
ההחלטה לצעוד בסימן "דת ולהט"ב" העלתה למרכז השיח הציבורי את המאבק של חברי הקהילה הדתית הגאה ואת המתח שבין היות אדם מאמין - יהודי, מוסלמי, נוצרי או מכל דת אחרת - והחיים כלהט"ב. בעיר שידעה מלחמות דת עקובות מדם המצעד גם הביע מחויבות למאבק בדיכוי על רקע שנאה דתית ובמי שמנצלים את כוחם וסמכותם הדתית כדי להסית, להדיר ולדכא. כ-30,000 משתתפים ומשתתפות צעדו במצעד 2017.
2017
גאווה בזהב - מצעד בסימן ותיקי ותיקות הקהילה - עיצוב גרפי איתמר בוחניק
2018
גאווה בזהב וקיץ המחאה - המצעד הגדול ביותר בירושלים
המצעד העלה על נס את ותיקי וותיקות הקהילה, הדור המייסד של המאבק, כמו גם המורשת הקהילתית של אלה שחוו עוולות ואפליות ולא הרכינו ראש אלא נאבקו.
זמן קצר לפני המצעד, הפלת חוק הפונדקאות בכנסת ודקירתה של מאיה חדד ז"ל, הציתו קיץ של מחאה תחת הסיסמה "100% שוויון". שבועיים לאחר ההפגנה הגדולה בכיכר רבין, קרוב ל-40,000 צועדים וצועדות השתתפו במצעד הגדול ביותר שנראה בירושלים.
2018
Asset 5123
3.6.2021
ממשיכות בגאווה - מצעד הגאווה והסובלנות 2021
3.6.2021